Translate

fb

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Αγνή Μπάλτσα, μια από τις ωραιότερες Σαντούτσα όλων των εποχών...

 


"Εγώ, τόσα χρόνια δεν κατάφερα να δαμάσω το συναίσθημα του φόβου. Μας έλεγε παλιά ο Κάραγιαν ότι ο φόβος δείχνει έλλειψη προετοιμασίας και ανασφάλεια… Δεν είναι όμως πάντα αλήθεια κάτι τέτοιο. Αν σέβεσαι το κοινό και τη δουλειά σου, αν έχεις γράψει με μεγάλα γράμματα ότι ανεβαίνοντας στη σκηνή πρέπει να σε χαρακτηρίζει ήθος, τότε δεν μπορείς να αποφύγεις τον φόβο. Έτσι, κάθε φορά σκέφτομαι πώς θα "βολέψω" τον φόβο και τη μοναξιά μου πάνω στη σκηνή..."

(Αγνή Μπάλτσα)


"Καβαλερία Ρουστικάνα", Αγνή Μπάλτσα - Λούις Λίμα

Ανάμεσα στου ρόλους που η Λευκαδίτισσα λυρική τραγουδίστρια αγάπησε είναι και κείνος της Σαντούτσα από την "Καβαλερία Ρουστικάνα" του Πιέτρο Μασκάνι, ρόλο που ερμήνευσε στο πλευρό του Αργεντίνου τενόρου, Λούις Λίμα, του Πλάθιντο Ντομίνγκο, αλλά και στη Θεσσαλονίκη το 2003.

Πολλοί από τους μουσικοκριτικούς έγραψαν διθυραμβικές κριτικές για την ελληνίδα μέτζο ως την "ωραιότερη Σαντούτσα όλων των εποχών", ρόλος που ταυτίστηκε με την εύηχη, ομοιογενή και με στιβαρό όγκο, φωνή της.
Τον τοποθέτησαν δε σε ερμηνεία, υποκριτική και εκφραστικότητα, δίπλα στο ρόλο της Κάρμεν,  που χαρακτηριστικά ταυτίζεται με την Αγνή Μπάλτσα.


Αν και η πρώτη Σαντούτσα ήταν η δραματική σοπράνο Gemma Bellincioni, η μετζο-σοπράνο Μπάλτσα καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό με το υποκριτικό αλλά κυρίως το φωνητικό της ταλέντο.


Η τραγική ιστορία της Σαντούτσα και του Τουρίντου ξεδιπλώνεται στην κλειστή κοινωνία ενός Σικελικού χωριού. Με τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και το θρησκευτικό πουριτανισμό, παρόντα, είναι αναπόφευκτες οι  συγκρούσεις και τα αδιέξοδα. Πάθη, προδοσία, εκδίκηση σε αυτό το σύγχρονο δράμα, συγκλονίζουν.

Η Σαντούτσα ειναι η γυναίκα, που ο νεαρός Τουρίντου συνάπτει μαζί της δεσμό προκειμένου να κάνει να ζηλέψει η αιώνια αγαπημένη του, Λόλα.
Τη θλίψη της για την εξέλιξη των γεγονότων περιγράφει στην  συγκλονιστική άρια:  "Voi lo sapete". 
Σε μια απόδοση  απολύτως εκθαμβωτική ανάμεσα στον οδυνηρό λυρισμό και την σπαρακτική απελπισία...

ΣΑΝΤΟΥΤΣΑ:

"Το ξέρετε, μάνα, προτού πάει φαντάρος,
ο Τουρίντου στη Λόλα ορκίστηκε αιώνια πίστη.
Γύρισε, την βρήκε παντρεμένη -
και μ’ ένα νέο έρωτα θέλησε να σβήσει τη φλόγα
που έκαιγε την καρδιά του.
Μ’ αγάπησε, τον αγάπησα.
Μα εκείνη, φθονερή για τη χαρά μου,
λησμόνησε τον άντρα της
και κορώνοντας από ζήλια, μου τον πήρε …
Απόμεινα ατιμασμένη.
η Λόλα κι ο Τουρίντου αγαπιούνται
κι εγώ κλαίω, αχ, κλαίω!"


Mascagni - Cavalleria rusticana, 'Voi lo sapete' / Agnes Baltsa:

Κι ένα συνταρακτικής ερμηνείας ντουέτο με τον Λούις Λίμα:


Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή τη σημερινή γενέθλια επέτειο της μεγάλης μας μέτζο (γεννήθηκε στη Λευκάδα 19 Νοεμβρίου 1944) .
Οι γερμανοί κριτικοί την χαρακτήρισαν "μαργαριτάρι στο περιδέραιο της Όπερας"..., ο  Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, με τον οποίο συνεργάστηκε επί 15ετία τη θεωρούσε τη "σπουδαιότερη μέτζο σοπράνο της εποχής μας"...ενώ διακεκριμένοι μουσικοαναλυτές τη χαρακτήρισαν ως "ένα από τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο της όπερας".


Για την Αγνή Μπάλτσα και τους ρόλους που ερμήνευσε και ταυτίστηκαν με τη φωνή της υπάρχουν πολλά κείμενα στο μπλογκ. Περιηγηθείτε!





3 σχόλια:

  1. μια διόρθωση, ο ρόλος της Σαντούτσας δεν είναι αμιγώς γραμμένος για μέτζο όπως λέτε. Ο ίδιος ο συνθέτης ήθελε σοπράνο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eχετε δίκιο, καθως η πρώτη Σαντουτσα ήταν η δραματική σοπράνο Gemma Bellincioni, όμως συνηθιζεται σε μεγάλες σκηνές του κοσμου και σε κορυφαίες παραστάσεις ο ρόλος της "αδικημενης" κοπέλας να ανατίθεται σε μετζο, καθως το βεριστικό ύφος της όπερας απαιτεί ολοκληρωτική δραματική απεικόνιση μέσω εκφραστικών φωνητικών δυνάμεων και όγκου, που κατεχει η συγκεκριμενη φωνη, με επιλογη ερμηνευτριών που εχουν και ψηλες νοτες... Ισως είναι η μοναδική όπερα που τραγουδιέται σχεδόν εξίσου από σοπράνο και μέτζο....
      Σας ευχαριστω για την αναγνωση και το σχόλιο. Θα ηθελα να μιλάμε επώνυμα αν δεν σας πειράζει, καθώς στοχεύω σε μια πιο στενή επικοινωνία με επισκέπτες φιλομουσους του ιστολογίου μου. Σας ευχαριστω και πάλι κι ευχομαι καλό, μελωδικό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Το διορθώνω για να είμαστε περισσότερο ακριβείς.. Σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή