Translate

fb

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Μια Ουβερτούρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα...

 


"Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.
Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση,
και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης".

(Άρθ. 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ)



Με τις σκέψεις και τις πράξεις μας ας στοχεύουμε σε μια κοινωνία, που στηρίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού...Kι ας παλεύουμε για ένα κόσμο με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις...


Το 2013 ο Jamal Aboul-Hosn για τον εορτασμό της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέθεσε την "Human Rights Overture". Έργο για συμφωνική ορχήστρα, μικτή και παιδική χορωδία, που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ στο Λίβανο από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιβάνου.

Ο πολυβραβευμένος Λιβανέζος συνθέτης εμπνεύστηκε και συνέθεσε αυτό το πολύχρωμης ενορχήστρωσης, συμφωνικό έργο ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παγκόσμια αναταραχή και αδικία.
Η χορωδία κατέχει σημαίνουσα θέση στην ερμηνεία, με φράσεις και  αποφθέγματα ειρηνοποιών και μεγάλων στοχαστών όλων των εποχών, όπως οι Μαχάτμα Γκάντι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Χαλίλ Γκιμπράν. Η πρώτη φράση που ακούγεται είναι η παραπάνω πρόταση από το πρώτο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για έργο ταυτόχρονα ακαδημαϊκό και αντισυμβατικό χωρισμένο σε δύο ενότητες που παίζονται χωρίς διακοπή. Ο δημιουργός χρησιμοποιεί ποικίλες ορχηστρικές τεχνικές. Στη δυτικότροπη συμφωνική φόρμα με την τονική γλώσσα παρεμβάλλονται υπαινιγμοί αραβικής μουσικής δημιουργώντας νέες αρμονικές δομές που αποκλίνουν από τον κανόνα, αλλά διατηρούν την ακεραιότητα της σύνθεσης με στόχο το βασικό και μείζον μήνυμα:
"Σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι υποχρέωση καθενός από μας, κάθε λαού, κάθε  κοινωνίας, κάθε έθνους...
Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτός από αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, φύλο, αποτελούν και το συστατικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής έννομης τάξης". 

Χαρακτηριστική και έντονης φυσιογνωμίας είναι η αραβική μελωδία, που εισάγεται γαλήνια στην αρχή της δεύτερης ενότητας από τα ξύλινα πνευστά. Εξέχουσα η σύμπραξη της άρπας με τα τύμπανα, προτού το οριενταλικό θέμα μεταφερθεί με ιδιαίτερο λυρισμό στο σύνολο των φωνών και της ορχήστρας, για να δημιουργηθεί ατμοσφαιρική αίσθηση, εξωτική φύση, έντονα arabesque...
Αιχμηρά ρυθμικά μοτίβα, αστραπιαίες μελωδικές και κρουστικές υπομνήσεις οδηγούν την γεμάτη ζωντάνια, συμβολισμούς και φαντασία,  σύνθεση στην ορμητική της αποπεράτωση...


Jamal Aboul-Hosn: "Human Rights Overture":




2 σχόλια:

  1. Υπέροχο εργο Ελπίδα.. ταιριαστό με αυτή την ημέρα!! Καλή σου ημερα!!♥️🎅🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Lina μου, καλημερα! Ευφανταστο εργο με ποικίλους συμβολισμούς!Ευχαριστω! ❤ ❤

      Διαγραφή