Translate

fb

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Ο Χειμώνας ξεπηδά από τις παρτιτούρες του Joachim Raff...

 

 "A Winter Scene", Jan Griffier the Elder 

"Έλα, έλα, αγοράκι
έλα, έλα κοριτσάκι.
Δε μ’ ακούς;
Είμαι ο Χειμώνας"


Πρώτη του Δεκέμβρη σήμερα, κι επίσημα η λευκή εποχή μάς έδωσε χειραψία...
Ο χειμώνας κατέφθασε με τα καιρικά του φαινόμενα κάποιες φορές να μάς δημιουργούν δυσκολίες, όμως αν τις διαχειριζόμαστε με σκέψη όμορφη κι αγόγγυστα, μεταμορφώνεται σε ρομαντική κι ωραία εποχή...

Καλό μήνα, φίλοι μου! Ας προσπαθήσουμε να κρατάμε την ισορροπία μέσα μας, την καλή διάθεση ακοίμητη, την αρμονία αδιατάρακτη …


Ίσως ο γερμανο-ελβετός Joseph Joachim Raff να μην είναι γνωστός σε πολλούς, όμως στην εποχή του συναγωνίστηκε και πολλές φορές υπερίσχυσε του Μπραμς!
Επηρέασε τις συνθέσεις του Σιμπέλιους, ακόμα και του Ρίχαρντ Στράους. Λέγεται μάλιστα πως η "Αλπική του Συμφωνία" ενέπνευσε τη "Συμφωνία των Άλπεων" του Στράους...

Oι συνθέσεις του Ραφ αποτελούν τη γέφυρα ανάμεσα στην καθαρή-απόλυτη μουσική και την προγραμματικού χαρακτήρα μουσική της νεογερμανικής σχολής.

Ελκυστική, κομψή μουσική, ο συνθέτης ενθαρρύνθηκε να ασχοληθεί με τη σύνθεση από τον Φ. Μέντελσον και στη συνέχεια τον Φ. Λιστ, του οποίου πολλά από τα συμφωνικά ποιήματα, ενορχήστρωσε.

O Λιστ ήταν το πρότυπο του αυτοδίδακτου Ραφ. Θρυλείται πως όταν το 1845 θα ερχόταν ο Λιστ στη Βασιλεία για μια σειρά συναυλιών κι επειδή ο Ραφ δεν είχε χρήματα για τα ναύλα, περπάτησε από τη Ζυρίχη που διέμενε με τα πόδια ως εκεί και μέσα σε καταρρακτώδη βροχή. Φτάνοντας καθυστερημένος, είχαν εξαντληθεί τα εισιτήρια. Όμως, όταν ο Λιστ έμαθε για το νεαρό θαυμαστή του, του επέτρεψε να μπει στην αίθουσα συναυλιών, προσφέροντάς του μια ξεχωριστή θέση κοντά στη σκηνή.


stretta-music
Ο Joachim Raff  έγραψε 11 συμφωνίες, με τις τέσσερις τελευταίες (8-11) να αποτελούν μουσική απεικόνιση των τεσσάρων εποχών, στα χνάρια του Βιβάλντι. 

Έτσι, η "Symphony No. 11,Op. 214" σε λα ελ. τιτλοφορείται "Der Winter - Ο Χειμώνας". 

Πρόκειται για ειδυλλιακή περιγραφή της χειμωνιάς (νοιώθεις τον άνεμο που φυσά μανιασμένος και ραπίζει το πρόσωπο...νοιώθεις τις χιονονιφάδες να στροβιλίζονται χορευτικά στην ατμόσφαιρα) μια μουσική επίκληση στην παγερή εποχή, με έντονο βουκολικό, αλλά και εορταστικό ύφος και χαρακτήρα, που θυμίζει συνθέσεις των Σούμαν και  Μέντελσον προοιωνίζοντας όμως και Ρ. Στράους με τον τρόπο που ο δημιουργός αναδεικνύει τη δεξιοτεχνική λάμψη των πνευστών.

Ένα έργο γοητευτικών μελωδιών, με σπάνιο εκφραστικό πλούτο και ενδιαφέροντες συνδυασμούς οργάνων, με ασυνήθιστες υφές -εν τέλει- για ρομαντική συμφωνία του 19ου αιώνα. 


Αναπτύσσεται σε 4 μέρη, τρία απ' τα οποία με κάποιους επιμέρους υπότιτλους, χαρακτηριστικούς της περιγραφικής μουσικής, που δίνουν ένα παραμυθικό γνώρισμα στο άκουσμα:

 I. Allegro - "Το πρώτο χιόνι"

II. Allegretto

III. Larghetto - "Δίπλα στο τζάκι"

IV. Allegro - "Καρναβάλι"

Ο συνθέτης δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη Συμφωνία του, την οποία συμπλήρωσε ο φίλος του, Max Erdmannsdοrfer λίγο μετά τον θάνατο του στηριζόμενος πάνω σε σκίτσα του Raff.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου